Ruth Brik Christensen - Ruth i Krig - En ørkenrotte i grusgraven - KFUM Soldatermission

Ruth Brik Christensen

Årets Helt 2009 - En ørkenrotte i grusgraven

Kontakt Lykke Music & Events for booking - eller for yderligere info om Ruth Brik Christensen

Foredrag med Ruth Brik Christensen

Ruth Brik Christensen og de danske soldater i Afghanistan blev de store vindere, da Tryg Fonden og Morgenavisen Jyllands-Posten for første gang kårede Årets Helt 2009.

Ruth Christensen

Ruth Brik Christensen tager nu ud og holder et meget inspirerende, medlevende og engageret foredrag om det at være den forstående og lyttende ”mor” for danske soldater i udlandet. Tidligere startede Ruth med sangen ”I Danmark er jeg født” og fortalte om hvorledes denne sang bruges af lejerens soldater, når det store Herkules transportfly flyver hjem med en dræbt soldat. Gribende fortalte hun om den stemning, der sænker sig over lejren, og hvordan nye som garvede drenge/mænd reagerer på disse begivenheder. I dag er denne oplevelse så gribende for Ruth, at hun nogle gange springer over den.

Ruth Brik Christensen kommer fra Sønderjylland, hvor hun som bondepige lærte at tage fat men havde også ungdommens udlængsel i sig. Hun har et glad og smittende sind, og altid en positiv og uselvisk tilgang til livets udfordringer. Hendes første opgave ved Soldatermissionen var at starte soldaterhjem op i Iraq og i maj 2008 tog hun til Camp Bastian i Afghanistan. Dette var således udslagsgivende for, at hun som den første modtog prisen Årets Helt.

Ruth Christensen

Ruth Brik Christensen kommer bag facaden og fortæller både praktisk og menneskeligt om de utrolige vilkår hun ofte arbejder under, og hvilke fantastisk givende oplevelser hun derved får. Samtidig giver det publikum en helt anden forståelse og indsigt af soldatens dagligdag ude i det fremmede. Hvordan drenge bliver til mænd, og hvad en dansk lagkage eller et smil kan betyde. Et veloplagt og givende foredrag.

Det gav stor medieomtale da Ruth – som altså hverken hedder Rut, Birk eller Kristensen – modtog prisen som Årets Helt 2009.  

En helt i Herning

Ruth Brik Christensen er tidligere soldaterhjemsleder i Afghanistan, og snart drager hun af sted igen. Denne gang skal hun opbygge et nyt soldaterhjem i det danske hovedkvarter i FOP Price tæt på Gereshk, der er hovedbyen i Helmand-provinsen. Det bliver tredje gang, hun rejser ud for at gøre en indsats i et krigsområde.

- Jeg glæder mig til at skulle af sted igen. Det er verdens bedste job at få lov til at være noget for andre og gøre en forskel. Med mit arbejde er jeg med til at skabe et pusterum for de udsendte soldater midt i den krig, de befinder sig i. Hos os får de også en oplevelse af noget af det, de savner: Mors hjemmebag og den danske hygge.
I sit foredrag i kirkehuset på torsdag vil Ruth Brik Christensen fortælle om de mange tankevækkende begivenheder, hun har oplevet sammen med de udsendte danske soldater i et af verdens brændpunkter.

»En ørkenrotte i grusgraven« er overskriften for hendes foredrag, som alle er velkomne til at komme ind og overvære.

”Kufmutter” blev Årets Helt

Den nu 71-årige Ruth Brik Christensen og de udsendte danskere i Afghanistan blev de store vindere, da TrygFonden og Morgenavisen Jyllands-Posten for første gang kårede Årets Helt.
Hun er vant til pladsen i midten. Som de udsendte soldaters ”Kufmutter” med smilet, kaffe på kanden og det lyttende øre midt i krigen i Afghanistan. Men øjnene strålede, og kinderne blussede med ét alligevel varmere end normalt hos den nu 71-årige Ruth Brik Christensen, da hun fik overbragt titlen som Årets Helt 2009 og 100.000 kr. af TrygFondens direktør, Gurli Martinussen.

»Uha, det er overvældende. Jeg er simpelthen så glad. Jeg synes jo, at mit arbejde bærer lønnen i sig selv, så det her er jo helt fantastisk,« lød den første reaktion fra en meget rørt Ruth Brik Christensen til de øvrige nominerede, der var samlet til prisuddeling hos Morgenavisen JyllandsPosten på Rådhuspladsen i København.

Ruth Brik Christensen er en af de bærende kræfter bag KFUM's soldaterhjem i Afghanistan, hvor de danske soldater kan puste ud, få nybagt kage og i det hele taget nyde godt af lidt hjemlig hygge.

Pengene givet videre

»Jeg er glad for den anerkendelse af mit arbejde og af mine bestræbelser. Men jeg synes, at KFUM's Soldatermission har æren i det, fordi den har stået bag den mission i så mange år,« siger ”Rudde” eller ”Kufmutter”, som hun også kaldes i felten.

Checken på 100.000 kr. var da også kun i hendes hænder i ganske få sekunder, før hun gav den videre til soldatermissionen.

»Vi ser det som en rigtig stor anerkendelse. Og pengene er en kæmpe hjælp til os, når vi skal åbne nye soldaterhjem. Normalt får vi donationer på omkring 500 kr., så 100.000 kr. er noget, der rykker,« sagde Per Møller Henriksen, generalsekretær i KFUM's Soldatermission.

150 var indstillet

Det er første gang, at Morgenavisen Jyllands-Posten og TrygFonden uddeler prisen til Årets Helt.

Danskerne har selv indstillet 150 forskellige helte, og en jury bestående af TrygFondens direktør, Gurli Martinussen, tidligere politidirektør Hanne Bech Hansen, plejehjemsleder Thyra Frank og chefredaktør Henrik Thomsen nominerede 10, som gik videre til afstemningen på hjemmesiden aaretshelt.dk. Da der kom flere forskellige indstillinger på udsendte soldater i Afghanistan, valgte juryen at give en nominering til alle udsendte danskere - repræsenteret ved Ruth Brik Christensen.
Krigen berører mange

I alt har 12.000 danskere deltaget i afstemningen - de fleste altså til fordel for den 57-årige kvinde fra Brande.

»Jeg tænker, at når Ruth er blevet valgt af danskerne, er det, fordi krigen i Afghanistan alligevel berører rigtig mange danske familier. Og dette er et fantastisk skulderklap til alle de danskere, som vi har dernede. Man tager hatten af for det, som de gør - og selvfølgelig også for det, som Ruth gør,« siger Gurli Martinussen, som glædede sig over, hvor mange forskellige heltegerninger, der var blandt de nominerede. Helte, der handlede helt rigtigt på rette tid, og helte, som lægger hele deres tilværelse i et arbejde til gavn for andre.

Den 59-årige Michelle Mildwater var nomineret for sin indsats for handlede afrikanske kvinder i Københavns prostitutionsmiljø, men var ligesom de øvrige nominerede ikke sen til at lykønske Årets Helt.

»Jeg har sagt helt fra begyndelsen, at Ruth ville vinde. Jeg synes, at det er så enestående et stykke arbejde, som hun laver for soldater i fare. Det er nærmest helt åndeligt, men det er også meget praktisk. Jeg er utroligt glad for, at hun har vundet,« siger Michelle Mildwater.

Is i ørkenen

Ruth Brik Christensen rejser på ny til Afghanistan i næste måned for at åbne et soldaterhjem i Price-lejren. Da hun blev præsenteret som nomineret, luftede hun ideen om at bruge en del af pengene på at medbringe en slush ice-maskine til soldaterne.

»Jeg har faktisk allerede fået én af en dame på Mors, som ringede. Så nu kommer slush-maskinen ud i ørkenen,« siger Ruth Brik Christensen.

Prisen til Ruth Brik Christensen og de udsendte danskere blev givet midt i et døgn med et nyt tab og flere sårede blandt de danske soldater i Afghanistan. Det var derfor i går ikke muligt at indhente en kommentar til prisen fra Hærens Operative Kommando i Afghanistan.

»Kan jeg mon give dem en kage med i krig"«

Ruth Brik Christensen har siden 2006 tilbragt 18 måneder i Irak og Afghanistan som ”krigens hyggemor” for de udsendte.
Den nu 71-årige Ruth Brik Christensen spreder hjemlig hygge blandt soldaterne, når hun som udsendt knokler i KFUM's soldaterhjem i Afghanistan og Irak.

Hun blev af Morgenavisen Jyllands-Postens heltejury udvalgt som spydspids og fællesnævner for den samlede skare af udsendte danske tropper i Afghanistan og Irak. Nu er hun også blevet stemt ind som Årets Helt.

Et afbræk fra krigen

Siden 2006 har Ruth Brik Christensen tilbragt 18 måneder i Irak og i Afghanistan, hvor hun har styret Kuffen - KFUM's soldaterhjem - og som Kufmutter bagt utallige banankager og brygget kaffe til udsendte danskere, englændere og amerikanere, der bruger Kuffen som et afbræk fra krigens strabadser.

Og når soldaterne har haft fødselsdag, har Ruth Brik Christensen sørget for lagkage og fødselsdagsboller med flag.

»Det er en fantastisk følelse at være den, der sætter et lys eller et flag i et stykke kage, når ingen forventer det,« siger Ruth Brik Christensen, der også har stillet plastic-juletræer op ved juletid, afholdt bankoaftener og givet små Jesus-kors til soldaterne, som de kunne hænge om halsen ved siden af deres ”kadaverskilte”, som hun kalder dem.

Mens de udsendte soldater fokuserer deres tanker om opgaven i krigszonen, har Ruth Brik Christensen andre mål som udsendt:

»Det mest spændende er at være der for kampsoldaterne. Jeg tænker: Kan jeg mon give dem en kage med i krig?,« siger hun.

Tid og overskud

Ruth Brik Christensen en af de få, der har haft tid og overskud til at køre rundt i lejren og skaffe koldt vand og sodavand.

»For den soldat, der sidder på vagt i 8 eller 24 timer, er det en utrolig opmuntring, at der kommer én med koldt vand og viser, at man har tænkt på dem. Den medmenneskelighed og omsorg er unik,« siger Ruth Brik Christensen.

Soldat-hyggemor var "Årets helt"

Den nu 71-årige Ruth Brik Christensen belønnet med 100.000 kr. for sin store indsats for danske soldaters velfærd i Afghanistan og Irak.
”Rudde” eller ”Kufmutter”. de nu 71-årige Ruth Brik Christensen fra Fasterholt ved Brande har flere kælenavne blandt de udsendte danskere Afghanistan, hvor hun i KFUM's soldaterhjem ”Kuffen” midt i krigszonen spreder hjemlig hygge og lytter til soldaternes problemer.
Nu kan Ruth Brik Christensen også kalde sig ”Årets Helt 2009”, da hun for sin indsats blev kåret lørdag i en konkurrence udskrevet af Morgenavisen Jyllands-Posten i samarbejde med TrygFonden. Med hæderstitlen følger også en kontant belønning på 100.000 kr.
”Ruth Brik Christensen er en sand helt, fordi hun er parat til at sætte sine medmenneskers behov over sine egne. Hun er et forbillede, hun udviser samfundssind, hun er et lyspunkt i de udsendte danskeres hårde hverdag,” siger chefredaktør Henrik Thomsen, Jyllands-Posten, om Årets Helt.

150 kæmpede om heltetitel

Årets Helt 2009 blev kåret på baggrund af forslag indsendt af danskerne. Flere end 150 navne og heltegerninger var på bordet, da en jury bestående af plejehjemsleder Thyra Frank, tidligere politidirektør Hanne Bech Hansen, direktør Gurli Martinussen, TrygFonden, og chefredaktør Henrik Thomsen, Jyllands-Posten, trådte sammen for at nominere 10 helte, som alle kunne stemme på.
Mange havde foreslået soldater, læger eller andre udsendte i Afghanistan som Årets Helt 2009. Juryen valgte at nominere alle udsendte danskere som en samlet gruppe repræsenteret ved Ruth Brik Christensen for hendes arbejde på soldaterhjem i Irak og Afghanistan.
Flere end 12.000 danskere var inde for at stemme på deres favorit. Ruth Brik Christensen fik - på vegne af alle udsendte i Afghanistan - flest stemmer.

Krigens hyggemor

Ruth Brik Christensen spreder hjemlig hygge og lytter til soldaternes problemer i KFUM's soldaterhjem i krigszonerne i Irak og Afghanistan.
Rudde, Kufmutter eller bare Ruth Brik Christensen er en nu 71-årig sønderjyde med hang til at gøre krige bare lidt hyggelige.

På væggene i hendes køkken i Fasterholt ved Brande hænger et hjemmelavet ur af ler, en dreng og en pige af trylledej og et specialdesignet våbenskjold underskrevet af forsvarsminister Søren Gade. Dimser, der vidner om en kvinde, som går så højt op i hjemlig hygge, at selv magthaverne lægger mærke til det.

Et lyspunkt i hverdagen

Ruth Brik Christensen fortæller og fortæller med brændende iver om sit arbejde som udsendt hyggemor i krig for KFUM's Soldatermission. Arbejdet fik hun i 2006. Siden har hun været 18 måneder i Irak og Afghanistan, hvor hun har styret Kuffen - KFUM's soldaterhjem - med kærlig hånd og har nydt at være et lyspunkt i de udsendte soldaters hårde hverdag.

Hun fortæller om dengang, da hun havde bagt en ekstra kasse banankager og sendt kassen med en konvoj til lejren Armadillo uden for Camp Bastion i Afghanistan - et sted, hvor kamptropperne har det ekstra hårdt, lever af feltrationer og - som Ruth Brik Christensen udtrykker det - skider i plasticposer.

»Derude har de brug for, at der er én, der gør lidt ekstra for dem,« siger hun.

En hel kasse bananer

Så var der dengang, da en amerikaner kom ind til hende i Kuffen med en hel kasse bananer. Hun skyndte sig at bage banankager med det samme, men fandt ud af, at hun slet ikke kunne opbevare alle de overskydende bananer. De skulle bare bruges her og nu, tænkte hun, det ville være ærgerligt, hvis de gode frugter skulle gå til spilde.

»Så sagde jeg: ”Gud, du må hjælpe mig, jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre.” Og så tog jeg et dameblad med i seng om aftenen, jeg læser ellers aldrig dameblade, og slog op på første side, hvor der stod: ”Hvis du har for mange bananer, kan du bare mose dem og putte dem i en plasticpose og hælde lidt citronsaft over og lægge dem i fryseren,« siger hun og fortsætter sin historie uden at hive ny luft ind til næste sætning.

»Du kan tro, at jeg stod op og moste alle mine bananer og puttede citronsaft i. Så havde jeg til banankage i lang tid. Det kan man gøre mange soldater glade med i flere lejre. Også uden for Camp Bastion.«

Hjælp til begravelse

Og der var dengang, da en gruppe engelske soldater søgte Ruth Brik Christensens hjælp. Deres soldaterkammerat, som var hundefører, var blevet dræbt. Han skulle lægges i en kiste, og hans sidste ønske var at blive begravet sammen med sin hund, som også var blevet dræbt. Hunden blev brændt på felthospitalets krematorium i Camp Bastion og blev lagt i en lille kasse - en hundekiste. Til hundens kiste skulle de engelske soldater bruge noget blåt stof til minde om deres flag. Her kom den nu 71-årige sønderjyde ind i historien. Hun ledte og ledte, og til sidst fandt hun en blå dug, som hun skar til og svøbte om den lille hundekiste.

»Soldaterne var lykkelige over, at jeg kunne hjælpe dem. Bagefter spurgte de også, om de kunne gøre noget for mig. Jeg stod og manglede gevinster til et bankospil. De havde noget jeg kunne få. Sådan løber det hele meget godt rundt for mig og mit lille soldaterhjem dernede.«

Men der var også alle dem, som bare pustede ud i Kuffen eller skulle have sat et plaster på et sår. Og dem, der ville tale om deres døde bedstefar eller deres kone, der lige havde født hjemme i Danmark. Der var den engelske soldat, som kom ind til Ruth Brik Christensen i Kuffen og fortalte hende, at »nu gad han altså ikke at være i krig længere«.

»Han var blevet bombet i kamp. Da han fortalte det til sin kæreste i telefonen, grinede hun bare. Måske fordi hun blev forskrækket og manglede ord. Det var meget hårdt for ham,« siger Ruth Brik Christensen .

En uge efter kom den engelske soldat igen på besøg, fortæller hun:

Trøst til soldat

»Han var knageme blevet bombet igen. Han var helt knust. Så lagde jeg en arm om ham og sagde: ”Nu synes jeg, at du skal tage hjem. Du overlevede. Vær glad for det.” Det lyder måske som en floskel, men det gør altså en forskel, at der er sådan en Kufmutter som mig i en feltlejr.«

Hjemme i Danmark gør Ruth Brik Christensen sig for tiden mentalt klar til et halvt år mere i Afghanistan fra februar 2010. Hun skal åbne et nyt soldaterhjem i lejren MOB Price godt 30 km nordvest for Camp Bastion. Her håber hun på at kunne få en slush ice-maskine stillet op.

»Jeg gad godt se de mennesker, der ser den: ”Slush ice! Midt ude i ørknen! Har du slush ice? I 50 graders varme?” Årh, det kunne være så fedt.«

I 2012 var Ruth Brik Kristensen så igen ude for at starte soldaterhjem op. Denne gang var det i Libanon.

 


Arrangørerne skriver om Ruth Christensen foredrag:

Vi takker for et fantastisk foredrag af Ruth Brink Christensen. Vi blev alle 85 tilhører grebet af Ruth og hendes fantastiske fortælling fra første minut. Det var nogle spændende og sjove fortællinger om Ruths liv og oplevelserne både før  i og efter  Afghanistan der bragte smil og latter på alles læber.  Vi havde en fantastisk aften i behageligt selskab med Ruth og hendes fortællinger. Fortællinger om livet i felten for hende og de udsendte soldater og de sorger og ar på sjælen det giver og om oplevelserne Ruth efterfølgende har haft med de hjemvendte soldater på en meget inspirerende måde. Alt i alt et meget medrivende foredrag. Tusind tak for det.

Anita Mortensen
Lolland Kommune

 

Mange tak for det gode foredrag tirsdag aften i Ebdrup gl. Skole, det blev leveret med liv og godt humør, der var jo også alvorlige ting imellem.
Min mand er godt i gang med din bog, tak for den. Vi håber, du kom godt hjem.

Gudrun Kni, Ebdrup


Send os en besked!

Udfyld en forespørgsel her på Ruth Brik Christensen - det er helt uforpligtende. Du kan udfylde de felter, som du kan svare på eller blot efterlade navn og tlf-nummer.
Vi svarer hurtigt.

Kunstner:
Evt. dato/periode:
Evt. klokkeslæt:
I hvilken by skal arrangementet afholdes?:

Kontaktoplysninger:
Navn:
Evt. firma eller organisation:
Tlf:
E-mail adresse:
Besked:
  send

Pressefoto af Ruth Brik Christensen:

Klik på foto og download i fuld størrelse.

Pressefoto af Ruth Brik Christensen 3840x3095 pix