Ole Michelsen

Bogart, film og tørlagt alkoholiker

Ring til Lykke Music & Events for et tilbud på Ole Michelsen

Ole Michelsen

Journalist, kritiker, foredragsholder, samt tidl. filmanmelder og redaktør
Den kritiske poseur
Med filmprogrammet ”Bogart” satte Ole Michelsen højvandsmærket for, hvordan kultur kan sættes til diskussion i tv.
Ole Michelsen forlod Danmarks Radio i 2002 efter 32 års ansættelse. I dag er han foredragsholder.

Mange år før ”Smagsdommerne”, ”Premiere” og andre uforpligtende anmeldelsesprogrammer formåede Ole Mikkelsen at vække furore i filmmiljøet ved overhovedet at forholde sig kritisk til de film, han præsenterede i datidens monopol-tv. Til gengæld blev hans dygtigt turnerede - og ikke så lidt poserende - filmprogram ”Bogart” en institution i Danmarks Radio, med en enestående lang levetid fra 1985 til 2002.

Forinden var gået nogle universitetsstudier, en tid i Paris som freelancejournalist og assistent for instruktøren Jean-Pierre Melville og ikke mindst mange års radioarbejde. Men det var med ”Bogart”, at Ole Michelsen satte, hvad der stadig er højvandsmærket for, hvor personligt, skarpt og imødekommende kultur kan præsenteres og sættes til diskussion i dansk tv.

Mytologisk status
Ole MichelsenAt den slebne, spinkle mands selviscenesættelse, sans for spidsformuleringer, faste udgangsreplik »- og husk: Film skal ses i biografen« samt utilslørede glæde ved at tale fransk antog nærmest mytologisk status, siger indirekte også noget om, hvor set og toneangivende hans program var. Uanset hvor meget tænderskærende modvilje der så i øvrigt både blandt filmbranchens kommercielle aktører og en yngre generation af mere popkulturelt orienterede filmjournalister kunne være mod hans idealistiske og kultiverede forhold til filmkunsten, der tydeligvis var fra før, der gik lyssværd i Hollywood.

Skyggesider
At filmverdenen - og Danmarks Radio - kunne have sine skyggesider, blev klart, da Ole Michelsen sidst i 1990'erne offentliggjorde sit mangeårige alkoholproblem og skrev bogen ”Den dansende dæmon” herom. Siden han i 2002 forlod Danmarks Radio efter 32 års ansættelse har hans omfattende foredragsvirksomhed været delt mellem dels filmens verden, dels forebyggende oplysning om alkoholismens faldgruber og hvordan man lever med den.
Derudover har han udgivet filmbogen ”Film skal ses i biografen” og debuterede i 2002 som skønlitterær forfatter med novellesamlingen ”Natten har tusind øjne”. I fjor modtog han en Æres Robert for sit virke for dansk film.

Ole Michelsen kan bookes til foredrag om nedenstående emner:

Fra filmbisse til ikon
- 17 år med Bogart i op- og nedgang

Øjne i natten
Natten, dens væsen og gerninger er grundtemaet i Ole Michelsens fortællinger Natten har tusind øjne.
"Når jeg har skrevet de her historier i en relativ sen alder", siger forfatteren, "er det fordi jeg hele mit liv har beskæftiget mig med andres historier - ikke mindst på film. Nu vil jeg prøve om jeg selv kan.
Temaerne er meget forskellige, men jeg har ikke kunnet dy mig for at tegne et anderledes portræt af den forkætrede filmfestival i Cannes, hvor den udsendte danske reporter er ved at gå i spåner over den hysteriske dyrkelse af det han opfatter som falske værdier.
Jeg har også forsøgt at skrive et regulært eventyr om nutidsdanskernes ensomhed oplevet gennem hundes øjne, fordi jeg mener, at et af vor tids største problemer er ensomhed, og det er nok karakteristisk for mange af mine personer, at de har det dårligt, hvor de burde have det godt.
Mine mænd er ikke helt unge. De ligner mig selv. En af dem elsker sin kone, men døjer med humørsvingninger. Hans psykolog anbefaler ham lykkepillen, men uden at fortælle ham, at en af bivirkningerne er nedsat potens. Og hvis man ønsker at forøge menneskers livskvalitet, er det ikke løsningen.
Det er historien om den smukke blonde Amalie, som drager til Paris for at lære fransk og passe børn, men den katolske advokat, hun arbejder hos, falder pladask for hende, og hun må erkende, at skønhed kan være et handicap.
Eller den unge jazzpianist, som langsomt er ved at miste synet, og den pige han elsker kan ikke udholde tanken om at leve med en blind mand. Derfor forlader hun ham, men de mødes 50 år senere.

En anden fortælling handler om en kærlig mor, som knuser sin søn med sin kærlighed. Han er ganske enkelt hendes One and only love, og det opfatter hun bogstaveligt."
Natten har tusind øjne er blevet meget positivt modtaget af anmelderne og af publikum. I foredraget fortæller Ole Michelsen om hvad det er, der har inspireret ham til at skrive historierne.
"Livet løber ved siden af mig, og jeg ser mine medmennesker som bærere af historier, som jeg har lyst til at fortælle. Også når jeg intet ved. Det gør det endnu bedre."

Alkoholisme og livskvalitet.
Om at leve positivt med livstruende dæmoner.

Den værste sorg
Det vi frygter mest er at miste, det vi elsker højest, vores børn.
Man sidder som far og kigger på kisten, og siger til sig selv ”det var jo mig, der skulle ligge deroppe, og Trine skulle sidde her på min plads.” Men det blev mig, faderen, der sad tilbage med det ubegribelige. Med en sorg, der ikke kan rummes, men den stiller ikke spørgsmål. Den er der bare, og den bliver en livsledsager.
Man kan ikke tie smerten væk. Man kan og skal måske tale om den. Højt. Med sig selv og med andre psykologer og præster og med vennerne, som har så svært ved at sætte ord på et drama, de formodentlig aldrig selv bliver deltagere i.
Jeg vil gerne tale om Trine og vores sidste tid sammen, siger Ole Michelsen. Fordi det var så stor og stærk en oplevelse, som blev langt mindre skræmmende, end jeg havde forestillet mig. Den sidste tid lagde sig til rette omkring os og gav ro og plads til humor. Til at se den skønhed, der var tilbage. Duften af en blomst og af friskbrygget kaffe. Vi talte ikke meget om døden. Vi nød samværet og vennerne. Det blev en god og rund tid.

Bogart.
Danmarks første filmkritiske tv-program.

Woody Allen, komiker og moralist.
(illustreret med filmklip og interview).

Bliver han aldrig træt af film"
Hvorfor er filmen en så væsentlig og vidunderlig kunstart. Med eksempler.

Den nye Guldalder i dansk film.
Hvordan kan det være, at Danmark er blevet en fornem filmnation?

Ole Michelsen - født 1940 er kulturjournalist og forfatter og blev kendt som mangeårig vært i DR filmprogrammet Bogart. Han deltog i kulturkanonudvalget for film.

Biografi:
Ole Michelsen afbrød en universitetsuddannelse 1964 og rejste til Frankrig. Her blev han instruktørassistent for Jean-Pierre Melville på filmen Storgangsterens sidste kup i 1966. Desuden fungerede han på freelance-vilkår som journalist for DR og flere aviser under sit ophold, der varede til 1970. Tilbage i Danmark blev han ansat som kulturjournalist ved DR, og han begyndte filmmagasinet Bogart, som han fra 1985 omsatte til tv på DR. Programmet ophørte i 2002.

Efter DR har han koncentreret sig om at skrive bøger samt holde foredrag om alkoholisme og kampen for at komme ud af dette, et emne han har personlige erfaringer med.

I privatlivet har han været alenefar for datteren Trine, efter at hans hustru omkom ved en bilulykke få år efter Trines fødsel.

Ole Michelsen gik i skole med skuespilleren Ulf Pilgaard.

Film skal ses i biografen (personlig filmbog, 1997)
Den dansende dæmon - beretning fra en ædru alkoholiker (selvbiografisk, 1999)
Natten har tusind øjne og andre historier (noveller, 2002)Send os en besked!

Udfyld en forespørgsel her på Ole Michelsen - det er helt uforpligtende. Du kan udfylde de felter, som du kan svare på eller blot efterlade navn og tlf-nummer.
Vi svarer hurtigt.

Kunstner:
Evt. dato/periode:
Evt. klokkeslæt:
I hvilken by skal arrangementet afholdes?:

Kontaktoplysninger:
Navn:
Evt. firma eller organisation:
Tlf:
E-mail adresse:
Besked:
  send