Børnene med de blå mærker

Foredrag med Jacob Kragelund

Ring til Lykke Music & Events for en pris på foredrag med Jacob Kragelund om "Børnene med de blå mærker"

Foredrag om: Børnene med de blå mærker

DR-Dokumentar har igen lavet et opsigtsvækkende program.


Først kom udsendelsen "Pigen der ikke ville dø" hvor TV-journalist Jacob Kragelund kom helt ind under huden på det frygtelige etiske dilemma, man som pårørende pludselig står i, når man skal tage stilling til organdonation.  Her skete blot det at patienten pludselig vågnede op. Denne udsendelse var den mest sete og diskuterede TV-dokumentar i danske fjernsyn de sidste 20 år.

Nu har Jacob Kragelund igen brugt næsten et års research på et nyt program "Børnene med de blå mærker".

Her fortælles om et ungt par med nyfødte tvillinger, som får uforklarlige blå mærker. Udsendelsen tager ikke stilling, men lader det være op til seerne selv at dømme. Jacob Kragelund har fået lov til at få aktindsigt i sagen af forældrene. Men myndighederne vil ikke udtale sig, og der må derfor søges ekspertbistand i udlandet.

Du kan nu booke et foredrag med Jacob Kragelund, og komme med bag om disse udsendelser.

Et par nyfødte tvillinger får uforklarlige blå mærker. Myndighederne frygter, at der er tale om syndromet Münchausen by Proxy, hvor en forælder mishandler sit barn for selv at få opmærksomhed. Forældrene afviser anklagen. De mener, at tvillingerne lider af en sjælden sygdom.

DR Dokumentar har helt usædvanligt fået lov til at følge en ung familie, der er under mistanke for at udøve vold mod deres tvillinger. DR følger familien gennem et helt år. Et år, hvor myndighederne i stigende grad mistænker en af forældrene for at udsætte børnene for skjult vold. En tidligere sag viser, at hvis der ikke reageres på mistanken, kan det få fatale følger. Men myndighederne står i et dilemma, for der er risiko for, at mistanken er forkert, og forældrene er uskyldige.

Uforklarlige blå mærker

Den vanskelige sag begynder, da børnene kun er få dage gamle. Sundhedsplejen er på besøg i hjemmet og der er blå mærker på et af børnene.

Familien bliver indlagt på Herlev Hospital. Under indlæggelsen får begge børn voldsomme blå mærker selv om de bliver overvåget. Tvillingerne gennemgår talrige undersøgelser, men lægerne kan ikke finde nogen sygdom, der kan forklare de mange mærker.

Mistanke om skjult vold

Lægerne mistænker forældrene for at skade tvillingerne i skjul. De frygter, at moderen lider af det sjældne syndrom Münchausen by Proxy. Et syndrom, hvor typisk en mor søger opmærksomhed fra blandt andet læger.

De kommunale myndigheder er i tvivl om, hvad de skal stille op. Skal man tvangsfjerne de kun få uger gamle tvillinger? Hvad er det rigtige at gøre, når der ikke er nogen konkrete beviser for vold?

Vanskelige sager

Sager, hvor der er mistanke om Münchausen by Proxy, er yderst vanskelige for myndighederne. Syndromet er meget sjældent og overgrebene foregår i det skjulte, og det er derfor svært at få be- eller afkræftet mistanken.

I Sverige er psykiater og børnelæge Björn Lundin konsulent i 10-15 sager om året, hvor der er mistanke om Müncuhausen by Proxy. Men han mener samtidig, at mange tilfælde aldrig bliver opdaget. Der er ingen, der kender det præcise antal sager i Danmark.

Et livsfarligt syndrom

En af de mest alvorlige sager stammer fra Kolding-egnen. Dokumentaren fortæller den uhyggelige historie om den kun 1-årige dreng Andreas, som mister livet efter, at hans mor gennem måneder har mishandlet ham. Det viser sig, at moderen lider af Münchausen by Proxy.

Afsløret på video

Da Andreas er tre måneder gammel begynder han at få voldsomme anfald, hvor han mister bevidstheden. Lægerne kan ikke finde nogen sygdom, der kan forklare de mystiske anfald. Der kommer til at gå mere end et år før det bliver afsløret, at det er moderen, der står bag de mange anfald.

En overlæge bliver mistænksom, da Andreas’ lillebror begynder at få præcis de samme symptomer som storebroderen. Moderen bliver afsløret på en skjult videoovervågning på sygehuset. Hun bliver filmet, mens hun forsøger at fremkalde et anfald i sygehusets puslerum. Moderen holder en plasticpose hen over den lille drengs næse og mund, så han ikke kan få luft.

Moderens eks-mand medvirker også i dokumentaren og fortæller om det dobbeltliv, som hans tidligere hustru tilsyneladende levede gennem flere år.

Mistanken kan være forkert

I England har man flere eksempler på sager, hvor børn har mistet livet, fordi deres mødre led af Münchausen by Proxy.

Men der er også eksempler på sager, hvor en mor er blevet uskyldig dømt. En mor sad således fængslet i syv år. Hun var dømt for at have dræbt sine to børn. Ved en appelsag blev hun senere frikendt. Det viste sig, at det var en sjælden sygdom, der var skyld i hendes børns dødsfald.

Lægerne og de kommunale myndigheder i sagen om de uforklarlige blå mærker på tvillingerne har ikke ønsket at medvirke i programmet. Men DR Dokumentar har fået adgang til tvillingernes lægejournaler og sagsakterne i kommunen.

Sagen om de to unge forældre og deres to tvillinger, hører til en af de mest usædvanlige sager, som DR dokumentar har beskæftiget sig med.Usædvanlig, fordi redaktionen her fik muligheden for at følge en sag indefra, mens den verserede i offentligt regi og endnu var uafklaret.

En sådan sag rejser store etiske udfordringer. Kan man følge og eksponere et forældrepar, som er under mistanke for vold mod deres børn? Når mistanken ikke er bevist, er det så muligt at ramme den rigtige balance mellem skyld og uskyld i dokumentaren? Kan man som medie forholde os objektivt og sagligt til alle parter, uden at dømme hverken forældre eller offentlige myndigheder?

DR besluttede at lave dokumentaren, på trods af de etiske udfordringer. For sagen rummede samtidig en unik mulighed for at følge en socialsag indefra og dermed en unik mulighed for at give et indblik i de forløb og dilemmaer, der er i sager, hvor der er mistanke om vold mod børn. Hvem bestemmer, hvad der er barnets tarv? Hvordan afdækker myndighederne mistanker om vold? Hvornår og hvordan tages skridt til at tvangsfjerne børn? Hvilke procedurer går i gang i kommunen, og hvilken retssikkerhed har forældre i sådanne forløb?

Du kan nu booke et foredrag med Jacob Kragelund, og komme med bag om TV-dokumentaren:

Børnene med de blå mærker.



Send os en besked!

Udfyld en forespørgsel her på Børnene med de blå mærker - det er helt uforpligtende. Du kan udfylde de felter, som du kan svare på eller blot efterlade navn og tlf-nummer.
Vi svarer hurtigt.

Kunstner:
Evt. dato/periode:
Evt. klokkeslæt:
I hvilken by skal arrangementet afholdes?:

Kontaktoplysninger:
Navn:
Evt. firma eller organisation:
Tlf:
E-mail adresse:
Besked:
  send