Sproghjørnet foredrag

Interessant foredrag om det danske sprog

Ring til Lykke Music & Events for en pris på booking af foredrag med Sproghjørnet - det danske sprog.

Sproghjørnet - giver svar om det danske sprog

Sproghjørnet Foredrag om det danske sprogs firnurlighederSproghjørnet er synonym med et af DR’s P4 mest populære indslag. Sproghjørnet handler logisk om det danske sprog, dets finurlighed og det evigt foranderlige og dermed forunderlige – noget vi alle har en naturlig – ja næsten medfødt, interesse i, men som vi også hele tiden selv præger og lader os præge af.

Lektor Ole Lauridsen ved Århus Universitet er den faglige kompetence bag Sproghjørnet. Ole kan som Sproghjørnets ekspert fortælle på munter vis, og især styrke enhver naturlige nysgerrighed og interesse for sproget. Sproghjørnet lægger vægt på forståelsen af sproget som en levende organisme, der konstant vokser, udvikler og forandrer sig, så det, der før var rigtigt, nu er forkert, og det der før var forkert, nu er blevet rigtigt.

Ole Lauridsen interesserer sig derfor især for at forstå og diskutere det danske sprogs udvikling og forsøger med smil, humor og et drys ironi, at undgå at være en dogmatisk sprogrevser. Ole Lauridsen har en baggrund som sprogforsker. Han har holdt fingeren på det foranderlige danske sprogs galopperende puls, og på nærmeste hold fulgt forandringerne i ungdommens uregerlige sprog igennem tre årtier.

I al sin pragt og herlighed præsenteret Sproghjørnet dig for disse manchetter til Ole Lauridsens sprogforedrag.

Sproghjørnet Foredrag med Ole Lauridsen om vort modersmål - det danske sprogEr modersmålet i fare?

Mange er bekymrede for det danske sprogs fremtid. Bliver det opslugt af engelsk? Kværker ungdommen det? Bliver det ødelagt af folks sjusk? Spørgsmålene er mange, og foredraget vil tage dem op et for et og samtidig give et strejftog gennem det danske sprogs historie fra senmiddelalderen frem til i dag. Efter en god times oplæg vil der være mulighed for at stille spørgsmål af enhver art - om sproget, forstås!

Den danske sprog er en svær en!

At lære dansk er ikke nemt. Udlændinge vånder sig, og nogle giver op – bøjning og udtale er en for stor mundfuld. Og også danskerne selv, denne stolte stamme, har kvaler. Men hvor ligger kvalerne, og hvad kan vi gøre? Foredraget belyser forskellige problemer i så godt som alle kroge af sproget og søger at give svar på spørgsmålene. Efter en god times oplæg vil der være mulighed for at stille spørgsmål.

Nye tendenser i dansk.

Dansk udvikler sig som alle andre sprog. Men hvorhen? Hvad sker der med vores talesprog og vores skriftsprog i disse år? Foredraget tager fat på en håndfuld ændringer (som faktisk ikke alle sammen er så nye endda selvom mange mener det) og søger at tage bestik af hvordan sproget vil se ud om 30-40 år.

 

Homonymer – tag ikke det enslydende for pålydende!

”Synes De ikke at Schopenhauer er bitter?” -  ”Det ved jeg ikke. - Jeg har aldrig smagt den.” Sådan lader Storm P. et par af sine figurer sige i en ”Dagens Flue”, og den herlige misforståelse skyldes jo ’bitters’ dobbelttydighed. Men ud over dette humoristiske og måske lidt tænkte eksempel har vi masser af ’homonymer’ – enslydende ord – på dansk der kan give anledning til problemer. Foredraget tager et strejftog gennem en stor håndfuld homonymer og belyser deres oprindelse og andre interessante og finurlige detaljer. Efter en god times oplæg vil der være mulighed for at stille spørgsmål.

Er kroppen kun et hylster?

Hvad siger sproget om krop og sjæl?

Dette er ikke et dybt filosofisk foredrag om krop og sjæl, men et foredrag der prøver at søge om bag sprogets mangfoldige ”kropsudtryk”: fx hænge med hovedet, tage sig til hovedet, have sommerfugle i maven, gøre store øjne. Hvad afslører disse udtryk om vores følelser og tanker – og hvornår er udtrykkene opstået. Efter en god times oplæg vil der være mulighed for at stille spørgsmål.

Sproghjørnet foredrag

kan også give dig forklaring på:

Sproghjørnet kan give dig forklaring på mange spøjse spørgsmålkøbe på klos på klos hold
gril og griller griller i hovedet
som dig eller som du
dåne og balledåne og baldåne
fyg eller fygning
knap og nap godt og vel
orlov og orlog
geder og gedder,
pattedyr og fisk
konto tempo
dato nabo
flertal eller ental 
mellem 14 og 15 
tvingelstjert 
lumpentris 
førstningen og sidstningen 
begyndelsen eller starten 
rydde eller rytte 
klotte, klotter 
klodsemager, klodsmager 
klodsmajor, klodsgeneral 
mit internet, min facebook 
billige priser = rimelige priser

 

Her ud over er Ole Lauridsen også leveringsdygtig i nogle rejseforedrag om Wien, New York, New England i efterårsfarverne og om den vidunderlige lille by Baden bei Wien.

 


Det siger kunderne om Sproghjørnet med Ole Lauridsen:

Det var så i går min fødselsdagsfest blev afholdt.
Som aftalt kom Ole Lauridsen og gav 1 times interessant og humoristisk foredrag.
Kæmpe succes.
Gæsterne var vildt begejstrede.

Villy Christiansen - Ørbæk

 

Og ja, alt var til vores tilfredshed og mere til. Vi var 90+ tilhørere og de var begejstrede -
Ole var rigtig god, både vidende og underholdende.
Det var virkelig godt!
Kirsten - Slagelse Bibliotekerne


Send os en besked!

Udfyld en forespørgsel her på Sproghjørnet foredrag - det er helt uforpligtende. Du kan udfylde de felter, som du kan svare på eller blot efterlade navn og tlf-nummer.
Vi svarer hurtigt.

Kunstner:
Evt. dato/periode:
Evt. klokkeslæt:
I hvilken by skal arrangementet afholdes?:

Kontaktoplysninger:
Navn:
Evt. firma eller organisation:
Tlf:
E-mail adresse:
Besked:
  send