Georg Metz TV-Avisen Forfatter redasktør foredragsholder

Georg Metz

Alvorlig morskab

Pris Georg Metz kr. 10.000/14.000 2x60 min.

Et foredrag af Georg Metz er alvorlig morskab

Georg Metz TV-Avisen Forfatter redasktør foredragsholderDet ene begreb udelukker ikke det andet for den erfarne formidler, der taler om, hvad han har på hjerte, men som også hyppigt forholder sig til ønskede eller bestilte emner.

Den tidligere radio- og TV-journalist, senere filmkonsulent, forfatter, chefredaktør og nu kolumnist og lederskribent på dagbladet Information har en alsidig berøringsflade til medieforhold, kultur- og undervisningssektor, den fysiske planlægning, sproget som formidlende faktor, den nationale identitet og forholdet til de fremmede, samt ikke mindst den historiske dimension i alle disse emneområder.

Derudover fortæller Metz gerne med udgangspunkt i eget forfatterskab om inspirationen bag og om myterne, hans egne og andres.

Om en af Metz's novellesamlinger skrev en anmelder: "Georg Metz har alle dage haft en egen stilfærdig måde at være foruroligende på". I foråret 2010 udgav Georg Metz novellesamlingen "Afsked før ankomsten"

Metz har skrevet bogen 'Danmarks sang', hvori han gennemgår et bredt udvalg af den nationale sangskat. På baggrund af teksterne, som også var udgangspunkt for en lang række radioudsendelser, holder Metz ud over de øvrige emner - og mange flere - sangaftener med foredrag, hvori indgår skarpe holdninger til nationale paratfordomme og historiske skrøner fra en person, der mestrer sproget og den tankevækkende og sørgmuntre humor.

PS. Det hænder, at Georg Metz kommer til at tale om det hele på én gang.

Georg Metz er barn af efterkrigstiden, men har bekriget danskheden i sine spiddende klummer og ordekvilibristiske udskejelser på tv. År ud og år ind har Georg Metz forsøgt at få danskerne til at tvivle på, hvad de gør.

Året er 1955. Hele Frederiksberg Have er så fuld af mennesker, at fuglene må søge tilflugt andre steder i landet. De bliver fulgt på vej af danske rørstrømske stemmer, der i vilden sky skråler »Hvor smiler fager den danske kyst«, så bladene er ved at blive blæst af træerne. Det er den 4. maj, og Danmark fejrer det er 10 år siden nazisterne blev bekæmpet. Det er også 10 år siden Georg Metz blev født, og han er her sammen med familien. Den klejne purk observerer højst ejendommelige ting. Kvinder, der græder som piskede. Mænd med bævrende læber. De, som kæmpede for freden under besættelsen.

- Jeg glemmer det aldrig, siger den nu 65-årige Metz. Han sidder i sin lejlighed, hvor malerier og bogreoler holder hof, og kun få steder tillader de hvidskurede vægge at titte frem:

- Det har taget mig lang tid at indse, at tingene ikke hang sådan sammen. For det er en god fortælling, den med at vi alle kæmpede mod nazisterne. Det interessante er, at det er den samme nationale selvglæde, der blomstrer i disse år i Danmark. Dem fra udlandet er ikke gode, og landet ville være bedst tjent med at være som i de gamle dage. Dengang hvor stokroserne stod højt og alt var sort/hvidt, mens Morten Korch sang i vilden sky nede på engen. En tid, der formodentlig aldrig har eksisteret. Men det er typisk nationalistiske strømninger, at minde om et Danmark, der ikke vil overleve en nærmere kildekritisk prøvelse, siger Georg Metz.

Georg Metz foredragsholder debatør

Folkelig visdom

Som ung journalistspire på Christiansborg, senere redaktør på TV-Avisen og sidenhen chefredaktør på Information har Georg Metz i et helt liv bevæget sig lige ved siden af de politiske magtkampe i Danmark. Nu er han klar med en ny novellesamling, som er en blanding af historier for historiens skyld, samt et par enkelte polemiske, han ikke har kunnet lade være med at skrive.

- Nogle af historierne handler om den banale iagttagelse, det er, at livet går meget hurtigt. Men ofte har man det jo bare sådan, at man lige synes, det er begyndt, og så skal man pludselig til at tænke på at skride sin vej, siger Metz.

De mere polemiske historier bunder i den folkelede, Metz føler, har ramt landet.

- Jeg synes, vi er begyndt at sætte en ære i at være uvidende. Der er jo kommet en holdning om, at vi er vores egne eksperter, og at vi ikke skal lytte til andre. Hvis man skal sige det lidt væmmeligt, så erstatter man viden med folkelig visdom. Altså bliver snusfornuften mere værd end det faktuelle. Og det er en farlig tendens. Man skal for alt i verden betvivle såkaldte »eksperters« udsagn, men der er et stort spring fra det og så til at sige »vi vil slet ikke rette os efter dem«, siger Metz.

Rumænien og folkeskolen
Georg Metz er i dag kendt som samfundsdebattør. En diskussionslysten herre, der gerne stikker sin samfundsrevsende kniv hårdt i maven på politikere og andre under debatter.

- Jeg har det vanskeligt med dem, der er så sikre. Der er mange politikere og fagfolk, der går til den med dyrisk alvor. De mener jo tit ligefrem, at de har sandheden. Jeg mener, at hvis man ikke tvivler, så ved man ikke nok. Det er først, når man ved det meste om et bestemt emne, at man begynder at tvivle på, hvad der reelt er op og ned, siger Metz, som mener, at politikerne ikke er særligt gode forbilleder for befolkningen for tiden.

- Der er en politikerlede i Danmark, Georg Metz foredragsholder debatørman ikke har set magen til i mange år. Politikerne går efter magten med den ene hånd, men med den anden hånd glemmer de så bare at sørge for, at for eksempel skolerne ikke er nedslidte og ikke ligner børnehjem fra Rumænien. Som ansvarlig politiker kan man da ikke forlange, at børn skal opføre sig ordentligt og ikke sprøjte med graffiti, når de selv viser, hvor lidt vægt de lægger på børneområdet. Sådanne handlinger går klart ind i en befolknings mentalitet. Politikerne er rollemodeller for os andre. Sådan har det altid været, og sådan vil det altid være.

Folkelige fordomme
På trods af sine udfald imod det land, han har levet hele sit liv i, er Metz blevet boende. Han mener, det først er de seneste år, det er gået rigtig skævt, men det bør der nu også sættes en stopper for.

- Det skal jo ikke lyde som om, jeg render rundt og spytter i gaderne, fordi jeg ikke kan lide at være her. Den danske tradition dyrker jeg i høj grad. Jeg har skrevet flere bøger om den danske sangskat, og jeg skal i gang med at skrive en Danmarkshistorie snart. Men jeg må sige, at jeg bryder mig godt om, at være udenlands i disse år, for der er kommet et modbydeligt tonefald i vores lille land. En bøvethed som jeg er meget ked af at se, forklarer Metz. Det minder ham om dengang i 1955, hvor han stod i majsolen og skrålede fuglene væk fra træerne.

- For mig at se, så genoplivede Anders Fogh Rasmussen tankegangen fra dengang efter krigen. Dem mod os. Men det er jo et historisk faktum, at danskerne stemte for samarbejdspolitikken, og at den reddede os fra at blive bombet sønder og sammen. Men Fogh er ikke én af dem, der tvivler, og det er da et skrækkeligt karaktertræk. At tvivle er sundt. Tvivl er det, der driver os. Det alt for sikre menneske skræmmer mig. Det er da et truende element for vores eksistens, siger Metz, der mener, de danske fordomme er ved at blive for markante.

- Vi bør tvivle på vores fordomme. Der findes folkevalgte i dag, der ligefrem lovpriser folkelige fordomme. Det kan da aldrig være en legal grundsætning i et velfungerende samfund. Der handler det vel om at bekæmpe fordomme. Man skal da tvivle på sin forudfattede mening, for hvordan vil man ellers kunne udvikles som menneske og som samfund" spørger Metz.

Interviewet er slut. Georg Metz viser ud i entréen og åbner døren til opgangen. Nede i gården leger en flok børn højlydt.

- Det er en dejlig lyd som baggrund for livet, siger Metz og nikker ned mod børnene: - Men jeg håber så sandelig, der er generationer, der har rejst sig mod politikerleden, inden de er blevet voksne, siger han så og nikker farvel.

Fakta om manden med meningerne
Georg Metz:

Georg Metz født december 1945. Tidligere journalist, studievært, nyhedschef og chefredaktør. I dag er Georg Metz forfatter og foredragsholder. Han agerer også som kommentator for nu at fordrive tiden. Georg Metz arbejdede i perioden 1969 til 1988 på Danmarks Radio, på både Radioavisen og TV-avisen som studievært, og som redaktør på TV-avisen. I perioden 1994 til 1996 var Georg Metz chefredaktør på dagbladet Informaion, hvor han nu er lederskribent, anmelder samt har sin egen klumme.



Send os en besked!

Udfyld en forespørgsel her på Georg Metz - det er helt uforpligtende. Du kan udfylde de felter, som du kan svare på eller blot efterlade navn og tlf-nummer.
Vi svarer hurtigt.

Kunstner:
Evt. dato/periode:
Evt. klokkeslæt:
I hvilken by skal arrangementet afholdes?:

Kontaktoplysninger:
Navn:
Evt. firma eller organisation:
Tlf:
E-mail adresse:
Besked:
  send