Foredrag med Leif Davidsen
Leif Davidsen, er i den brede befolkning kendt som Danmarks Radios korrespondent i Rusland. - og en af de mest populære forfattere. Han har da også skrevet bøger og digte siden 1973, især om Sovjetunionen.
Leif Davidsen var ud af sine 20 år som udenrigskorrespondent for Danmarks Radio i det hedengangne Sovjetunionen i perioden 1984 til 1988. Siden 1999 har Leif Davidsen ernæret sig som forfatter, free lance journalist og en af vore mest skattet foredragsholdere.
Rusland og Ukraine – et broderfolk i konflikt
Foredraget tager udgangspunkt i den geopolitiske situation, der er opstået efter Ruslands annektering af halvøen Krim, borgerkrigen i Ukraine og fortsatte forsøg på at destabilisere situationen i det sydøstlige Ukraine. Hvad er præsident Vladimir Putins planer, og hvordan ser et nu styrket Rusland sin rolle i Europa og Verden? Udgør Rusland en ny trussel mod NATO og Europa, og hvordan bør vi forholde os til den store nabo mod øst, hvor Danmark og det øvrige Europa har store økonomiske interesser. Sanktionerne gør ondt, men vognborgmentaliteten i Rusland er med til at styrke præsident Putins popularitet. Verden forandrede sig endegyldigt, da Sovjetunionen ophørte med at eksistere i julen 1991, og Vesten vandt Den Kolde Krig. Vi glemte måske i vores sejrsrus at forstå, hvordan Rusland efterfølgende opfattede de sidste 25 års udvikling. Putin mener, at Sovjetunionens opløsning var en geopolitisk tragedie, men han har også sagt, at den, der ikke begræder Sovjetunionens opløsning, er uden hjerte, mens den, der savner Sovjetunionen, er uden hjerne.
Steinbecks spøgelse og jagten på en hovedperson
Leif Davidsens nye bog Steinbecks spøgelse. Jagten på en forfatter, Rejseerindringer er en underholdende og underfundig rejse – og erindringsbog i samme form og tone som den meget populære Dostojevskijs sidste rejse. Steinbecks spøgelse bygger på en 13.000 kilometer lang rejse i USA i en camper, som Leif Davidsen foretog sammen med sin kone Ulla i 2012, hvor Barack Obama kæmpede for at blive genvalgt. Med Bruce Springsteen på afspilleren kører ægteparret i hjulsporene på den amerikanske nobelpristager John Steinbeck. I 1960 kørte Steinbeck med sin hund Charley rundt i USA og skildrede sin rejse i bogen På rejse med Charley. Leif Davidsen er mest kendt som manden fra Rusland, mens det nok er mere ukendt, at USA har betydet meget for hans liv og forfatterskab. Som 17-årig rejste Leif Davidsen fra Fyn til USA som udvekslingsstudent. Det var første gang, han kom til udlandet, og rejsen blev et afgørende vendepunkt i hans liv. Den personlige rejsebog rummer også erindringer om barndom og ungdom samt beskrivelser af de amerikanske bøger, film og musik, der har inspireret ham. Steinbecks spøgelse føjer nye og overraskende aspekter til Leif Davidsens forfatterskab, som består af to novellesamlinger og en række romaner, som Davidsen også vil berøre i sit foredrag. Det handler også om arbejdet med romanerne og om jagten på den hovedperson, der altid er udgangspunktet, når han skal begynde på en ny roman. Efter foredraget er der rig lejlighed til at stille spørgsmål.
Jagten på en hovedperson
Mange forfattere begynder ikke på en roman før end de har en plan for både begyndelsen, midten og slutningen. De planlægger deres bog så omhyggeligt som var det en dokumentarudsendelse til TV. Leif Davidsen begynder altid med en hovedperson, der befinder sig et sted. Han ved ikke, hvad der skal ske med ham eller hende og hvor historien vil bevæge sig hen. Han begynder at skrive og begiver sig dermed selv ud på en rejse, hvor han ikke kender målet og hvor kursen langt fra er sat. Han fortæller om, hvordan en række af hans personer er opstået, inspireret af hans tid som udenrigsjournalist bl.a i Danmarks Radio og om hans arbejdsmetoder, nødvendigheden af research og hvordan man kan fortælle samtidshistorie i i litterær form. Leif Davidsens seneste bog er Utahs bjerge og andre historier, der udspiller sig i politiske og kulturelle brændpunkter rundt om i verden fra øst til vest: fra efterkrigstidens Danmark til Østeuropa efter murens fald, hvor kommunismen afløses af røverkapitalisme; fra Cambodjas Killing Fields og Malaysias multikulturelle samfund til bjergene i krigens Afghanistan – og i det billedskønne Utah, hvor katastrofen lurer i bjergenes skygge. Tolv dramatiske historier om mennesker, der i den globale landsby kastes ud i moralske dilemmaer og politiske konflikter, hvor deres valg og handlinger kan vise sig at få vidtrækkende og indimellem fatale konsekvenser. Den seneste roman er Min broders vogter, der er også berøres. Sammen med de andre romaner, hvor han har skildret de store forandringer, der har ramt verden øst for det gamle jerntæppe de seneste mange år viser de, hvordan man gennem fiktionen kan berette om væsentlige forandringer i et samfund. Bagefter er der rig lejlighed til spørgsmål og debat.
Om Leif Davidsen
Leif Davidsen kom første gang til Moskva i marts 1980 og boede i 80erne i Sovjetunionen som DRs korrespondent. Foruden en række romaner, hvoraf flere foregår i Rusland, har Leif Davidsen skrevet rejse og erindringsbogen Dostojevskijs sidste rejse – en personlig fortælling om et lands forvandling. Den omhandler netop de store forandringer de seneste tyve år. Foredraget bygger desuden på de mange rejser, som forfatteren har foretaget til landet de seneste næsten 30 år.
Leif Davidsens foredrag afspejler altid hans karriere som både forfatter og journalist. Et foredrag efterfølges ofte af debat, hvor hans forfatterskab og nu Ruslands aktuelle status bliver debatteret. Leif Davidsens har skrevet en lang række romaner, en novellesamling og rejsebog om Rusland, foruden forskellige faktabøger.
Fra midten af 1990'erne har emnet for hans romaner været Europa efter Berlinmurens fald. Borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien er baggrund for Den serbiske dansker (1996). Lime's billede (1998), en stor succes både i Danmark og udlandet, giver med afsæt i en paparazzofotograf et stort panorama over europæisk politik. Leif Davidsen har desuden udgivet den dokumentariske Østfronten. Danskere i krig (1999), og i den elegante thriller De gode søstre (2001) har han boret i sammenhængen mellem det ny venstres fald i Danmark og det gamle venstres fald i Østeuropa, akkompagneret af gamle nazisters genopståen. Dostojevskis sidste rejse (2002) er både en erindringsbog og en Ruslandsreportage. Spændingsromanen Den ukendte hustru (2006) foregår ligeledes i Rusland, mens På udkig efter Hemingway (2008) har rykket handlingen til Cuba.
I 1992 fik Leif Davidsen De Gyldne Laurbær for hans roman ”Den sidste spion” og samtidig Palle Rosenkrantz-prisen for bogen ”Den russiske sangerinde”.
I efteråret 2000 rejste Leif Davidsen med krydstogtskibet Dostojevskij fra Moskva til Perm på den sidste rejse, inden skibet skulle i dok for vinteren. Dette blev til bogen ”Dostojevskijs sidste rejse”, hvor Leif Davidsen beskriver flodfærden og kaster lange tilbageblik til Ruslands og Sovjetunionens historie, som her får mange skarpe kommentarer med på vejen.