Bjørn Lomborg

Verdens sande tilstand

Ring til Lykke Music & Events for et tilbud på Bjørn Lomborg

foredragsholder og kritisk miljø analytikker

Bjørn Lomborg

Vi kender alle Klagen: Det går dårligt med miljøet her på jorden. Vores ressourcer er ved at løbe ud. Der bliver stadig flere mennesker og stadig mindre mad. Luften er dårlig, vandet dårligere. Planetens dyrearter uddør i stort tal - vi dræber mere end 40.000 om året. Vi forurener vores jord, den frugtbare muld forsvinder, vi asfalterer vores marker, ødelægger naturen, decimerer biosfæren og ender med at dræbe os selv. Vi nærmer os faretruende den endelige grænse for bæredygtigheden. Grænserne for vækst viser sig. Vi kender Klagen og har hørt den så tit, at endnu en gentagelse er - ja, næsten betryggende. Der er blot ét problem. Den er ikke sand.

Vi løber ikke tør for energi eller ressourcer. Der bliver stadig mere mad pr. person på kloden. Stadig færre sulter. I år 1900 levede vi i gennemsnit 30 år; i dag lever vi 67 år. Luft og vand er blevet renere. Menneskeheden har fået det bedre på næsten alle målbare, fysiske indikatorer, men alligevel hører vi kun Klagen.

Verdens sande tilstand

Med foredraget om Verdens Sande Tilstand vil Bjørn Lomborg beskrive menneskehedens forbløffende og fantastiske fremgang på alle væsentlige områder. Som i bogen af samme navn dokumenterer han de overraskende konklusioner med officielle statistiker og rapporter fra de mest anerkendte internationale og nationale organisationer.
Bjørn Lomborg ser på de mange forskellige områder, der har betydning for mennesket: De umiddelbare levevilkår og de forbløffende forbedringer i levetid, sygdom, mad, indkomst, uddannelse, arbejdstid, fritid, som vi har oplevet. Der bliver givet et overblik over de forbløffende mange facts, der eksisterer. Sammenligningen er både global og regional - vi får ikke kun Vestens historie, men også en forståelse for situationen i u-landene.

Fremtiden

Bjørn Lomborg viser samtidig, at disse fantastiske forbedringer kan fastholdes i fremtiden, og at de ikke sker på naturens bekostning. Måske mest overraskende viser det sig også, at en lang række af de bekymringer, vi har for fremtiden, ikke stemmer overens med de tilgængelige fakta. Pesticider i drikkevandet betyder formentlig omkring ét kræftdødsfald hver 250. år, mens stop for pesticider kan betyde op mod 1000 ekstra kræftdødsfald om året.
Tilsvarende viser det sig, at vores nuværende indgreb overfor drivhuseffekten er overraskende udokumenterede. Vi bør naturligvis opgøre omkostninger ved indgreb og ikke-indgreb overfor hinanden. De eneste globale modeller (en 4-6 stykker), der har lavet denne cost-benefit analyse viser samstemmende, at det er spild af ressourcer at gribe radikalt ind overfor CO2-udledningen. Den samlede omkostning ved at stabilisere CO2-udslippet er mere end dobbelt så dyr, som drivhuseffekten i sig selv. En tyvendedel af den overpris, vi betaler for at stabilisere, svarer til prisen på rent drikkevand og kloakering til hele den tredje verden, hvilket ville betyde 2 millioner færre dødsfald og en halv milliard færre alvorlige sygdomstilfælde om året.

Foredraget

bjørn Lomborg præsenterer et foredrag, der både er et intellektuelt gennemreflekteret argument for fornyet tro på Jordens og menneskenes fremtid.

- og han giver et bud på, hvorfor vi hellere fæster lid til løse rygter om Verdens undergang end til videnskabeligt velfunderede udsagn om det modsatte.

  • Kærlighed og rationalitet - rationaliteten bør styre kærligheden.

  • Spil livet rigtigt - strategier i hverdagen.

  • Nationernes valg - samarbejde eller konflikt.

  • Risici og mediernes rolle - hvordan medierne fordrejer vores

    verdensbillede.

  • Det parlamentariske systems udvikling.

  • Danmarks demokrati.

Baggrund

Bjørn Lomborg er lektor i statistik på Statskundskab, Århus Universitet, og blandede sig første gang i miljødebatten med fire, meget omdebatterede kronikker i Politiken i begyndelsen af 1998, hvor han pointerede, at det ikke går dårligere og dårligere med miljøet, men faktisk bedre og bedre.

Bogen Verdens Sande Tilstand er en naturlig videreførelse af debatten og dokumenterer på en lang række områder de basale pointer, der først blev rejst i kronikkerne. Bogen er oversat til svensk og islandsk, ved at udkomme på fransk, portugisisk, italiensk, tysk, koreansk og japansk. I slutningen af 2001 udkom den engelske version på Cambridge University Press, og har ligget på toppen af bestsellerlisterne siden. Washington Post kaldte bogen "en storslået præstation", Economist "en triumf" og Daily Telegraph "formentlig den vigtigste bog nogensinde skrevet om miljø." Bjørn Lomborg har været på store foredragsturneer verden rundt, og blev i forbindelse med Davos mødet i New York 2002 udnævnt til Global Leader for Tomorrow af World Economic Forum. Bjørn Lomborg blev i februar 2002 udnævnt til direktør for det nye Institut for Miljøvurdering. Der er nu lavet en dokumentarfilm over hans bog Cool it.Send os en besked!

Udfyld en forespørgsel her på Bjørn Lomborg - det er helt uforpligtende. Du kan udfylde de felter, som du kan svare på eller blot efterlade navn og tlf-nummer.
Vi svarer hurtigt.

Kunstner:
Evt. dato/periode:
Evt. klokkeslæt:
I hvilken by skal arrangementet afholdes?:

Kontaktoplysninger:
Navn:
Evt. firma eller organisation:
Tlf:
E-mail adresse:
Besked:
  send