Lone Kühlmann

Foredrag om TV, kvinder, forfatterskab og livskvalitet

Ring til Lykke Music & Events for et tilbud på Lone Kühlmann

Her er booking af foredrag med Lone Kühlmann - journalist, TV-vært, forfatter.

Lone KühlmannFå liv i debatten

Lone Kühlmann er, journalist og forfatter, professionel, humoristisk, provokerende foredragsholder og debattør.
Lone Kühlmann er også en engageret ordstyrer og foredragsholder, med en årelang erfaring fra både de store politiske møder og mindre paneldebatter - om emner af en hver art. Lone Kuhlmann er levende optaget af samfundet, samtiden og samlivet.

Læs og lev med

Gennem et langt liv i pressen har hun været tæt på begivenhedernes centrum. Hun har skrevet om  sine mange iagttagelser i en række bøger med mange forskellige emner fra sikkerhedspolitik over biografier til ligestilling.
Desuden har Lone Kühlmann bidraget til en lang række antologier

Vær med

Lone Kühlmann er altid en efterspurgt debattør, foredragsholder eller ordstyrer.

Foredragsemner med Lone Kühlmann:

Livet er ikke en strøgtur.
Dette er hendes foredrag, baseret på bogen af samme navn med brevkassespørgsmål og -svar fra 1924-2000.
Bogen udkom i efteråret 2001 og er en livlig kulturhistorisk pejling af danske kvinders - og mænds - liv og roller igennem 75 år.

Livet er livet værd.
Man er selv med til at bestemme, om man vil være tilskuer eller deltager. Kollektive løsninger kræver individuelt ansvar, hvis de skal have nogen som helst virkning.

Det hele menneske.
Arbejdslivet er ikke hele livet. I det nye årtusinde er det ikke kun kvinder, der skal få tingene til "at hænge sammen". Også mænd må erkende, at en familie ikke "bare" er et bagland, og at skriveborde og vigtige møder ikke i længden kan beskytte én mod det virkelige liv.

De andres skyld.
Det dårligste udgangspunkt for et demokrati er, at det alt sammen er de andres skyld. Men det er langt det mest almindelige. Når noget går galt, ser vi os om efter et sted, hvor vi kan lægge ansvaret fra os.

Sæsonens nye Bøger.
Lone Kühlmann har i 12 år anmeldt kulturlitteratur, biografier, debatbøger m.m. for bibliotekarer og boghandlere. Foredraget er altid opdateret med de sidste nye udgivelser. Et must for alle bogelskere

Lev Selv.
Et muntert og provokerende foredrag baseret på bestselleren af samme navn. Her tager Lone Kühlmann fat på mange af de myter, som især kvinder ligger under for - både på arbejdspladsen og i familien.

Tag en taxa og lad arvingerne gå.
Alderdom er ikke længere lig med affældighed. Vi har brug for nytænkning og et brud med stakkel-forestillingerne. Hvad forventer vi af alderdommen" Glæder vi os til at få tid til eftertanke, tid til os selv? Frygter vi forfaldet - eller lidt af det hele?

NYHED: Med slør – og uden
Dette foredrag bygger på bogen af samme navn, som Lone Kühlmann har lavet sammen med fotografen Tine Harden.
Det handler om familiens og især kvinders situation i et moderne arabisk land, Syrien.
Der er ligestilling i grundloven på alle områder – undtagen i familien. En kvinde kan blive højesteretsdommer, men hun kan ikke gå ud af sin hoveddør uden sin mands tilladelse.
Et rodsammen af tradition, religion, fordomme og uvidenhed fastholder familierne i et flere tusinde år gammelt mønster.
Samtidig gør ydre pres, at både kvinder og mænd finder stolthed og styrke i deres idenditet som arabere og muslimer. Sløret et kommet på mode igen – også blandt veluddannede. Det bæres som et adelsmærke, ikke som tegn på undertrykkelse.
Et foredrag som giver en nøgle til forståelse af mange af de adfærdsmønstre hos flygtninge og indvandrere i Danmark, som virker så ubegribelige for os.

LONE KÜHLMANN Booking af foredrag med Lone Kühlmann tlf 9712711Livet kræver engagement

Livet betaler kun dividende til dem, som investerer i det. For journalist, forfatter og foredragsholder Lone Kühlmann handler det om at engagere sig i andre mennesker og udfordre sine egne holdninger.

På trods af alle dets til tider snørklede veje, er livet egentlig ganske enkelt. Man får sjældent mere igen, end man selv har investeret i det. Sådan er det i hvert fald, hvis man spørger journalist, forfatter og foredragsholder Lone Kühlmann. Alene antallet af titler, som hun kan sætte foran sit navn, vidner om, at hun aldrig har holdt sig tilbage for at gå nye veje og udfordre livets muligheder.

Hver morgen begynder hun dagen med samme ritual. Hun går ned ad en smal sti i sin baghave til Øresund, der ligger som et malerisk bagtæppe til huset i Humlebæk nord for København. Under armen har hun en termokande med te. Dernæst følger den faste badetur, inden morgenritualet krones med en kop te midt i naturens ro og idyl.

»Når jeg bader hver morgen, er det en helt grundlæggende ting, som gør mig glad. Så fylder jeg termokanden med te og sætter mig ned ved vandet,« fortæller Lone Kühlmann og fortsætter:

»Jeg er med alderen blevet mere bevidst om, at det er nødvendigt at bevæge sig. Når man som jeg er blevet 65, så er det helt nødvendigt, at man bevæger sig - både fysisk og mentalt. Jeg kan mærke, at jeg simpelthen tænker bedre, når jeg bevæger mig.«

Vandet uden for vinduerne tiltrækker hende. Året rundt er hun nede og tage en dukkert, og når kalenderen viser april, er hun at finde i den lokale roklub. Her ror hun indtil oktober, når vandtemperaturen i Øresund igen begynder at nærme sig de ti grader. Den aktive tilværelse er afgørende for det gode liv, men det handler ikke kun om at være fysisk frisk. Hjernen skal også motioneres og holdes frisk.

»Livskvalitet afhænger af din egen indsats. Der skal være overenstemmelse mellem tanke og handling. Og så er det vigtigt at have et godt helbred. Hvis man ikke kan se eller høre, kan man heller ikke deltage, som man selv har lyst - og så er det ligegyldigt, hvor frisk man ellers er. Min svigermor på 90 år kan ikke se særlig godt, og det generer hende helt vildt,« siger Lone Kühlmann.

Lone Kühlmann har aldrig været bange for at rette et velanbragt slag i bolledejen. Og meget anderledes er det sådan set ikke, når det kommer til at få det meste ud af livet. Man må engagere sig og ikke mindst interessere sig for alle de mennesker, man omgås. Ellers risikerer man at forstene i sit eget verdensbillede.

»Man må løfte sig op over det sted, man selv befinder sig i livet og forsøge at se tingene lidt i helikopterperspektiv. Al forandring starter med en erkendelse. Man kan som regel se andre menneskers fordomme, men det er svært at få øje på sine egne fejl. På samme måde får man svært ved at tage andre folks problemer alvorligt, hvis ens egne fylder det hele,« siger Lone Kühlmann og holder en kort pause, inden ordstrømmen fortsætter:

»Jeg har kender folk, som har oplevet store sorger, som er vidunderlige og ydende mennesker at være sammen med. Det vigtigste er deres egen holdning til livet. Man kan gøre meget selv ved at holde sig i gang. Du kan f.eks. trække vejret gennem naturen i stedet for gennem et fjernsyn.«

Engageret i omverdenen
Hun har brugt en god del af sit eget liv på at blive klogere på andre menneskers tilværelse.

Senest har hun skrevet en portrætbog om James og Adam Price, hvor det madelskende brødrepar fortæller om opvæksten i et livligt hjem med travle og berømte forældre.

Og i 2005 udhav Lone Kühlmann bogen ”Med slør - og uden” om kvinder i Syrien i samarbejde med fotografen Tine Harden. I den beskriver hun kvindeliv i det moderne Syrien, hvor veluddannede og selvbevidste kvinder, hvis liv på mange måder minder om vores i Vesten, lever side om side med undertrykte kvinder, der ikke har nogen forestilling om deres egne rettigheder.

Senest har Lone Kühlmann brugt sommeren på at læse en masse bøger om grundlæggeren af det engelske fascistparti, Oswald Mosley, og hvordan han oprettede partiet i løbet af 1930'erne. Blandt bøgerne har både været hans egne tekster og fortællinger, hvor andre beskriver ham.

»Jeg synes, at det er fantastisk spændende at læse om et menneskes selvopfattelse, og hvad de nærmeste, som holder af vedkommende, tænker på den ene side, og samtidig få det billede, som andre har af vedkommende på den anden side,« fortæller Lone Kühlmann, som interesserer sig meget for den historiske periode mellem de to verdenskrige og de forskellige verdensbilleder, der prægede tiden.

En af bøgerne, som hun har læst, er skrevet af Mosleys anden kone, en kvinde ved navn Diana Mitford, og hun beskriver ham nærmest som en helt. En anden af bøgerne er skrevet af søstrene til Mosleys første kone, som afskyede ham. Det billede stemte bedre overens med Lone Kühlmanns eget forhåndsindtryk af Oswald Mosley, men for Lone Kühlmann er det en central pointe at komme hele vejen rundt om et andet menneske - på godt og ondt.

»Hvis vi ved, at vi mener noget andet end den person, som vi er sammen med, gider vi jo som regel ikke tale om andet end vejret. Og med fare for at svinge mig op til noget stort, så mener jeg faktisk, at det udgør en fare for demokratiet. Vi risikerer at forveksle vores holdninger med objektive sandheder, hvis vi aldrig taler med folk, der mener noget andet. Det er overordentlig sundt at tale med andre, der lever i andre virkeligheder, som er præget af andre indgangsvinkler.«

Venner i alle aldre
Derfor har Lone Kühlmann også altid haft gode venner, som var et andet sted i livet end hende selv. De udfordrer hende til at se livet fra andre positioner end hendes egen.

»Jeg har altid haft venner, som er ældre end mig selv. Måske fordi de var klogere og mere vidende. Men problemet er, at man mister dem hen ad vejen. Folk dør jo før eller siden. Jeg prøver også at have venner, som er en del yngre end mig selv. De giver noget modspil til ens eget syn på, hvordan tingene hænger sammen, fordi de er et helt andet sted, end der hvor man selv prøver at være i livet.«

Lone Kühlmann begyndte sin karriere som journalist på Lolland-Falsters Venstreblad i slutningen af 1960'erne. Derefter gik karrieren først over Radioavisen og TV-avisen, inden hun i 1988 blev chefredaktør på Alt for Damerne.

Siden 1990 har hun arbejdet som freelanceskribent, forfatter og foredragsholder, samtidig med at hun bl.a. var formand for TV 2's bestyrelse fra 1994 til 1999.

De mange forskellige opgaver betyder, at hun helt naturligt kommer i kontakt med mange typer mennesker. Som da Lone Kühlmann for nylig holdt foredrag på en ungdomshøjskole, hvor eleverne var ned til 15 år.

På forhånd havde hun været bekymret for, om hun overhovedet ville kunne sige noget, som de unge følte var relevant, men foredraget endte med en god debat.

Sætter holdninger i spil
»Når jeg er ude at holde foredrag, kommer de fleste, fordi de vil høre, hvad jeg vil sige, men der møder heldigvis også andre op, der har en anden tilgang til tingene end mig. Det er ikke, fordi de er negative, de har blot et andet syn. På den måde får jeg testet mine holdninger og bliver udfordret.«

Heldigvis, fristes man til at sige. For ifølge Lone Kühlmann handler det nemlig om at sætte sine holdninger i spil. Eller, som hun siger, så afhænger livskvaliteten af indsatsen, man lægger for dagen.

Det samme gælder alderdomstegnene, som uundgåeligt kommer snigende med årene.

»Hvis man har for god tid, så fylder det mere. Hvis man ikke har andet at gå op i, så kan man hurtigt blive nedslået at kigge på sig selv i spejlet. Det handler meget om, hvorvidt man tillader det at fylde,« siger Lone Kühlmann.

»Jeg er i den priviligerede situation, at jeg fortsat arbejder, fordi jeg har lyst. Jeg har ikke en forestilling om, at jeg nogensinde skal pensioneres. I år har jeg skrevet to bøger, seneste om brødrene Price, og jeg læser hele tiden for at lære noget nyt. Jeg ville foretage mig nøjagtig det samme, hvis jeg officielt gik på pension.«

Drop selvmedlidenheden
Lone Kühlmann holder sig heller ikke tilbage for at ruske op i dem, hun holder af, når de falder hen i selvmedlidenhed over deres alder, arbejde eller en helt tredje ting.

»Jeg tror, at det i høj grad er en viljesagt. Jeg kan blive meget nedslået over folk, som sætter barren meget lavt for sig selv. Folk, der brokker over alting og er ude i selvmedlidenhed. For mig er det en kærlighedsgerning at sige til folk, at de er ulidelige at høre på, for jeg gør det kun, hvis jeg holder af dem - men det er jo ikke, fordi de siger tak bagefter.«Send os en besked!

Udfyld en forespørgsel her på Lone Kühlmann - det er helt uforpligtende. Du kan udfylde de felter, som du kan svare på eller blot efterlade navn og tlf-nummer.
Vi svarer hurtigt.

Kunstner:
Evt. dato/periode:
Evt. klokkeslæt:
I hvilken by skal arrangementet afholdes?:

Kontaktoplysninger:
Navn:
Evt. firma eller organisation:
Tlf:
E-mail adresse:
Besked:
  send